Programma Aardgasvrije Wijken

De overstap van gas naar duurzame energiebronnen is een urgent en groot project en bovendien een veelzijdige uitdaging. Het is technisch complex, financieel complex en ook sociaal complex. Het vraagt draagvlak bij bewoners en raakt hun leven vrij direct, het project komt achter de voordeur.

Daarbij komt dat de overheid niet overal het vertrouwen heeft dat nodig is voor een dergelijke transitie. Het Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving (OFL) was gevraagd om te adviseren over het betrekken van bewoners bij dit project. Wij organiseerden voor hen 15 wandelingen en bezoeken en namen het team mee het land in. Het team hoorde op straat ideeën, betrokkenheid, oplossingen, weerstand van de mensen in de straten waardoor er heel anders naar het proces van Aardgasvrij werd gekeken. 

Zo gingen we ook naar het Friese dorp Garyp waar de lokale energie coöperatie het dorp vrijwel gasloos heeft gemaakt en met de winsten van de coöperatie sociale woningen bouwt voor de jongeren en ouderen. We gingen naar Arnhem waar bewonersinitiatieven een grote rol spelen in de energietransitie. In het eindrapport voor de Minister werd het advies opgenomen om lokale, sociale netwerken, de maatschappelijke initiatieven in de leefwereld  te benutten en in te zetten voor het betrekken en mobiliseren van bewoners bij het Aardgasvrij maken van de wijken in Nederland.

Programma Aardgasvrije Wijken
Greate Buorren 15
Garyp ov 3119 JB
Nederland